Föld, Kaland, Ilyesmi | Régészet

View Original

Fizikai antropológia a régészetben

A feltárásoknak mindig érdekes leletei az emberi maradványok. De mi lesz velük, miután kikerültek a földből? Mit árulnak el az egykori egyénekről a maradványaik?

Földből az asztalra

Bár a képen még nem látszik a sír tartalma, másodévesként nagyon lelkesen kapartam a földet

Miután terepen kibontották, lefotózták, lerajzolták, felszedték és elcsomagolták a csontokat, illetve a sírhoz tartozó mellékleteket (pl. kerámia edények, fém vagy csont eszközök), a maradványok bekerülnek a múzeumba. Mielőtt bármi más történne velük, alaposan megtisztítják őket, majd egy fizikai antropológus kezei közé kerülnek. Általában egy nagy asztalon szokták kipakolni a csontokat, anatómiai rendben. Ekkor egyrészt láthatóvá válik, hogy van-e hiányossága a váznak, másrészt megkezdődhetnek a vizsgálatok. A fizikai antropológusok adott helyeken és módokon lemérik a váz különböző részeit, illetve elváltozásokat, traumákat keresnek a csontokon.

Alapadatok és betegségek

Az elsőként megállapított adatok az egyén nemére és korára vonatkoznak, majd ezután jönnek az igazán érdekes dolgok. Vannak betegségek, amik hatására elváltozások, torzulások jönnek létre a csontozaton, ilyen például a TBC vagy a szifilisz is. Ugyanígy hiánybetegségekről, éhinségekről is kaphatunk információt a csontok alapján.

Csontokban rejlő történetek

A törött vagy összefort csontok is sokat elárulnak az illető életéről, akár halálának oka is kimutatható, ha erőszak vagy baleset miatt halt meg. Ha pedig igazán nagy szerencsénk van, akkor konkrét tevékenységekre utaló nyomokra is fény derülhet, pl. egyes mesterségekre. A tevékenységek mellett a táplálkozásukról is sokat megtudhatunk - főleg a fogazatuk alapján. Bár a hiánybetegségeket már fentebb említettem, a fogak kopásából vagy szuvasodásából következtetni lehet az elfogyasztott ételek minőségére.

Gyakori mellékletek a kerámiaedények, a képen az elhunyt lábfejeinél helyeztek el egy kis korsót

Előfordul az is, hogy az edények mellett a halottak ékszereit is velük temetik el, a képen egy ilyen bronz karperec látható

A fizikai antropológusok munkája tehát nagyon összetett. Az antropológiai adatok, valamint a többi leletanyag együttes vizsgálatával komplex képet kaphatunk az egykori életről, akár egyéni szinten is és ez még nem is minden, amit a csontokból megtudhatunk! De a többiről majd egy másik posztban ;)


Ha tetszett a fenti poszt, akkor kukkantsd meg ezeket is:

See this gallery in the original post