Föld, Kaland, Ilyesmi | Régészet

View Original

Hol voltam, hol nem voltam? - Élménybeszámoló az elmúlt két hónapról

Biztosan észrevettétek, hogy az elmúlt két hónapban nem sok tartalom volt a blogon, sőt instán és facebookon sem - ez azonban nem ok nélkül történt így. Na de merre jártam ahelyett, hogy izgi tartalmakat írtam volna nektek?

Vissza az őskorba

Augusztus közepe táján tűntem el, ugyanis a hónap második felét életem első barlangi ásatásán töltöttem. A Répáshuta közelében lévő Pongor-lyuk feltárását az egyik munkatársam, Szegedi Kristóf vezette Lengyel György és Marton Tibor segítségével, hozzájuk csatlakoztunk pár napra néhány kollégával.

"Sima" ásatást már egész sokan láttak, akár élőben, akár képeken, videón, de a barlangi ásatás egy teljesen más műfaj, főleg akkor, ha egy őskőkor és átmeneti kőkor határára keltezett lelőhelyről van szó. Itt ugyanis nemhogy épített falak nincsenek, de még az újkőkortól megszokott gödröket se lehet találni. Csak különböző színű és összetételű földet, üledéket és ha szerencsénk van, akkor benne állati maradványokat vagy ember által készített kőeszközöket.

Bár mindegyikünk nagyon örült volna neki, de pattintott kőeszközök végül nem kerültek elő, találtunk viszont több apró faszén darabot (ami az őskori emberek tábortüzeit idézheti), valamint csigák és kisebb állatok maradványait. Utóbbiak későbbi vizsgálatával talán sikerül majd tisztázni a rétegek korát, ami alapján az előző évezredben feltárt leleteket is kontextusba lehet majd helyezni.

Irány a Régészek Európai Szövetségének éves konferenciája

A fotót készítette: Erdős Olívia

Épp hogy hazacsöppentem a barlangból és már mentem is tovább az első igazi nagy, nemzetközi konferenciámra, amit idén épp Budapesten tartottak, így kicsit komfortosabb volt ez az új szituáció, hiszen a saját alma materem termeiben szaladgálhattam szekcióról szekcióra.

A nyitóest + 3 napos konferencián összesen hat szekcióban hallgattam előadásokat, amelyek témái a neolitikumtól a vaskorig, a tudománykommunikációtól a közönségkapcsolaton át a legkülönbözőbb topográfiai vizsgálati módszerekig tartottak, úgyhogy nagyon élveztem a sok új infót, ötletet, impulzust.

Az egyetlen dolog, ami kicsit stresszesebbé tette az eseményt az volt, hogy nemcsak hallgatóként vettem részt, hanem jómagam is szerepeltem. Ha még emlékeztek a nyári kérdőívemre, akkor tudhatjátok, hogy annak az eredményeinek egy részét mutattam be (itt is nagyon köszönöm mindenkinek a kitöltést!). Ez volt életem első éles, egyedül megtartott konferencia előadása, ráadásul egyből angolul, úgyhogy eléggé izgultam, de szerencsére minden rendben ment és abszolút pozitív élmény volt.

Egy kis szünet - vagy nem?

A szakmai megmérettetés után pár nappal már egy harmadik helyszínen voltam, ezúttal végre magánéleti okokból, ugyanis nyaralni voltunk a barátommal Görögországban. A kicsit több, mint egy hetünk alatt próbáltunk minél többet felfedezni Thesszalonikiből, Kavalából és az ókori Philippiből. Rengeteg élményt szereztünk, de passzív pihenésre nem igen futotta... Na majd ha hazaérünk...

Még egy konferencia, ezúttal a térinformatikáról

Na majd ha hazaérünk, akkor összerakhatom gyorsan a következő konferencia előadásom (ahelyett, hogy pihennék). Ekkor a szept. 19-én megrendezett "Innovatív Térinformatikai Fejlesztések és Lehetőségek a Régészetben" című konferenciára készültem, amely Visegrádon, a királyi palotában volt.

Már maga a helyszín is elbűvölő volt, amit szó szerint megkoronázott a középkori ebédünk a Reneszánsz Étteremben, azonban a legtöbbet itt is az előadások adták. Jó volt belelátni, hogy a régészet ezen területén miken dolgoztak a kollégák az elmúlt években és épp milyen kutatási projektek futnak.

A fotót készítette: Litkei Bálint (Magyar Nemzeti Múzeum)

Az itteni előadásomban az "eredeti" kutatási területem, azaz a régészeti topográfia kapcsán beszéltem a térinformatikai adatfeldolgozás egy lehetséges módszeréről, amit még a mesterszakos diplomamunkám készítésekor fejlesztettem ki. Ezzel elég hamar megvolt a második konferencia előadásom is, könnyítésképp magyarul, nehezítésképp háromszor annyi ember előtt :)

Egy kis kitekintés északra

Visegrád után végre kicsit lassult a tempó, így október elején még kiruccantunk kicsit Szlovákiába, hogy pihenjünk és felfedezzük Kassát. Bár a város jó része panelekből és üzemekből áll, a történelmi belváros és a Szent Erzsébet-dóm mindenképp megér egy kirándulást. Megnéztük a Miklós-börtönt is, amiről még később hozok külön posztot, mert szerintem titeket is érdekelhet .

Megint konferencia, megint közösségi média

A görögországi nyaralás közben kaptam az emailt, hogy egy harmadik konferenciára is elfogadták a jelentkezésem, aminek nagyon örültem - így viszont erre is készülnöm kellett, mert egy harmadik témával jelentkeztem. Ez az első ArchTalk konferencia volt, amit a Save Cultural Heritage Group (magyarul úgy fordítható, hogy Mentsük meg a kulturális örökséget csoport) szervezett. Idén három fő téma volt a fókuszban: a pandémia utáni régészet, a régészet és a globalizáció, valamint a digitális média a kultúra szolgálatában.

Ezen a konferencián szintén a nyári kérdőív kapcsán beszéltem, ezúttal arról, hogy a kérdőív kitöltői szerint melyek a legfontosabb “összetevői” egy jó online posztnak. Mivel a teljes konferencia fel lett véve, ezért az én előadásom is visszanézhető a harmadik szekció YouTube videójában - illetve később külön-külön is felkerülnek majd az előadások.


Szóval erről szólt az elmúlt időszak. Nagyon esemény- és élménydús volt, de egyben rendkívül kimerítő is, úgyhogy remélem most az ősszel és a télen egy kicsit csendesebben alkotós időszak következik.


Ha tetszett a fenti poszt, akkor kukkantsd meg ezeket is:

See this gallery in the original post