Föld, Kaland, Ilyesmi | Régészet

View Original

Nőnek való vidék? | VIRTUÁLIS PROGRAMAJÁNLÓ

Gyakori jelenség a régészeti kiállítások esetén (is), hogy a fókusz elcsúszik a fegyverek, harcosok, fejedelmek és úgy általában a férfiak nézőpontja felé. Persze vannak nagyon jó tárlatok, ahol mindkét nem tárgyai és élete képviselve van, a mai bejegyzésben viszont egy kifejezetten nőközpontú kiállítást ajánlok nektek.

Miről szól?

A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb virtuális kiállítása alapvetően a kora középkori (más néven népvándorlás kori) nők életéről szól, melyet négy fő tematika mentén járnak körbe; ezek a reprezentáció, a viselet, a mindennapok és a hiedelemvilág. Mindegyik témánál végigveszik a hunkor, a germánok, az avar kor, a Karoling-kor és a honfoglaláskor jellemzőit, leletanyagait, kincseit.

A kiállításban szereplő tárgyak ismerősek lehetnek a múzeum állandó régészeti kiállításából, azonban most teljesen más kontextusban ismerhetjük meg őket, valamint (szerintem) alaposabban is szemügyre vehetőek a szép fotókon.

Egy fiatal lány sírjából származó leletek a Karoling-korból: egy őskori kőpengét magába foglaló aranycsüngő és egy aranyozott ezüst fejes gyűrű. [Forrás: itt]

Nem rontja-e az élményt, hogy "csak" virtuális a kiállítás?

Én személy szerint nagyon szeretem a klasszikus múzeumozás hangulatát, azonban a covidnak és a lezárásoknak "hála", az utóbbi időben nem hódolhattam/tunk ennek a tevékenységnek. Az viszont szerintem a karantén egy pozitív hozadéka, hogy egyre több kiállítás érhető el online, ráadásul gyakran ingyenesen. Így nemcsak beköltözik egy mini múzeum az otthonunkba, de azok számára is elérhetővé válnak ezek a programok, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, hogy minden őket érdeklő kiállításra elmenjenek. Egy másik nagy előnye pedig a virtuális régészeti kiállításnak, hogy az apró kincseket nem egy félhomályos vitrinben kell bogarásznunk, hanem nagy felbontásban, jól megvilágítva tudjuk nézegetni a fotójukat, valamint néhány tárgy esetében a részletes 3D-s modelljüket.

Mik voltak a személyes kedvenceim?

Mivel az egyetemen a népvándorlások kora nem volt szakirányom, (csak egy bevezetés félévem volt róla) sok új infóval találkoztam a kiállítás böngészése közben. A bemutatott leletek egytől-egyig gyönyörűek voltak, nagy kedvencem volt például a képeken is látható aranycsüngő, amelynek a foglalatába egy őskori pattintott kőpengét foglaltak. Legjobban viszont a mindennapokat taglaló rész tetszett, ahol a mindennapi tevékenységek mellett a szépségápolásról, valamint női sorsokról is szó esett. Meg persze az összes 3D-s modell. Imádom a 3D-s modelleket.

A kőpengét magába foglaló csüngő elülső és hátulsó fele. [Forrás: itt]

Hol lehet megnézni és mennyi időt érdemes rászánni?

Mivel a kiállítás teljesen online, így egy direkt erre a célra létrehozott weboldalon tudjátok megtekinteni. Én ~3 órát töltöttem a honlapon, de ha nem fagyott volna be többször is a 3D-s nézegető, akkor ez valószínűleg kevesebb lett volna. Mindenesetre ne essetek kétségbe, mivel nincs belépőjegyhez kötve a dolog, nyugodtan nézzétek 2 vagy akár több részletben, ahogy jól esik - úgy egyébként is befogadhatóbb a rengeteg tartalom.


Ha tetszett a fenti poszt, akkor kukkantsd meg ezt is:

See this gallery in the original post