Föld, Kaland, Ilyesmi | Régészet

View Original

Sopianae, vagyis Pécs a római korban | PROGRAMAJÁNLÓ

Bár hazánkban több jelentős római kori lelőhely található, egy dologban mégis kitűnik közülük Pécs. Hogy miben? Hát abban, hogy a pécsi római kori emlékek, pontosabban az ókeresztény sírkamrák területe az egyetlen régészeti világörökség jelenleg Magyarországon.

Az egyik római kori szarkofág két különböző nézetből

Sopianae a római korban

Sopianae települése több fontos közlekedési útvonal találkozási pontjában feküdt a Mecsek lábánál. Az eddig feltárt régészeti leletek alapján a Kr. u. 1. század utolsó harmadától mondható biztosra a rómaiak jelenléte a területen. A Kr. u. 2-3. századból ismertek feliratos kőemlékek, a 3. századtól pedig már biztosan városias településsel kell számolnunk. A 3. század végén - mikor Diocletianus császár két részre osztotta Pannonia Inferior területét - Valeria tartomány polgári közigazgatási központja lett. A mai belváros területén elterülő római kori település központi részét legkésőbb a Kr. u. 4. században városfallal vették körbe. A város római életének a hunok vetettek véget Kr. u. 430-ban, amikor elfoglalták a területet és a romanizált lakosság elhagyta Sopianae-t.

A világörökségi helyszínekről

A világörökségi helyszínek a belváros különböző pontjain találhatók. A legnagyobb és leglátványosabb látogatható része a Cella Septichora Látogatóközpont, ami a nevét is adó Cella Septichorából, egy nyolcszögű sírkápolnából és 6 sírkamrából áll. A központ különböző állomásain látványos videók, rekonstrukciók segítenek a romok értelmezésében, a sírkamrákban pedig gyönyörű freskók díszítik a falakat, amiken többnyire zsánerjelenetek láthatók. A másik - jelenleg látogatható - helyszín az Ókeresztény Mauzóleum, ahol a freskók mellett egy faragott díszítésű szarkofágban is gyönyörködhetünk. A Mauzóleum egyébként kétszintes volt, a felszínen ma is látható az egykori kápolna alaprajza, alatta pedig a szarkofágok nyugodtak a sírkamrában. Az Apáca utcában még több sírépítmény és egy ókeresztény temetőkápolna található, ezek azonban csak időszakosan látogathatók.

Nekem úgy általában nagy kedvenceim a freskók és mozaikok a római korból, így a freskók voltak itt is, amik a leginkább lenyűgöztek, de az egész 'római túra' nagyon hangulatos volt. Titeket mi érdekel a leginkább a római korból?

Felhasznált forrás:

Pozsárkó Csaba - Tóth Zsolt: Pécs a római korban. Vezető a pécsi világörökség helyszíneihez. Pécs, 2011.


Ha tetszett a fenti poszt, akkor kukkantsd meg ezeket is:

See this gallery in the original post