Rejtvényfejtők világnapjára: A lineáris B megfejtése

Február 3-a a rejtvényfejtők világnapja, aminek alkalmából egy számomra kedves "rejtvény", a lineáris B írás megfejtésének történetét hoztam el Nektek. A lineáris B írást a mai Görögország területén egykor virágzó mykénéi kultúrában használták Kr.e. 1450-1200 körül. Jelentése azonban hosszú időre feledésbe merült, amíg évezredekkel később meg nem fejtették.

Sir Arthur Evans

Sir Arthur Evans [Forrás: itt]

A lineáris B felfedezése - Sir Arthur Evans

Az első lineáris B írást tartalmazó agyagtáblákat Sir Arthur Evans (brit régész) találta meg a 20. század elején, amikor a krétai Knósszosz palotájában végzett feltárásokat. A rejtélyes jeleket azonban még sokáig nem sikerült értelmeznie a régészeknek, megfejtése pedig - mondhatni - egy több évtizeden átívelő csapatmunka volt.

Elsőként értelemszerűen maga Evans kezdett foglalkozni a rövig szövegekkel. Ő számolta össze, hogy az általa talált agyagtáblákon hány féle jel található. Mivel ~120 jelet számolt össze és jegyzett fel, arra következtetett, hogy szótagírásról lehet szó.

Mivel 9 db jel mindig csak egymás mellett fordult elő, valamint csak ezekből álltak egymás mellett több azonos, ezért Evans azt is feltételezte, hogy ezek a jelek képviselték a számokat. Mivel minden tizedik ismétlés helyett új szimbólumot használtak, ezért azt gondolta, hogy 10-es számrendszert használtak az ókori krétaiak.

Lineáris B agyagtáblácska Knósszoszból (Co 903) (1450 BC). Az állatokat mintázó jelek melletti függőleges vonalak 1-eseket, a vízszintes vonalak a 10-eseket, a karikák pedig a 100-asokat jelölik. [Forrás: itt]

Alice Kober

Alice Kober [Forrás: itt]

Újabb előrelépések - Alice Kober

A következő áttörést Alice Kober érte el, aki a krétai táblák mellett az 1939-ben Püloszban feltárt darabokat is vizsgálta. Ő az azonos kezdetű, de más végződésű szavakat vizsgálta, ami alapján kiderült, hogy az írás nyelve flektáló, azaz a nyelvtani viszonyokat (pl. múlt idő) ragozással, szóképzéssel vagy a szótő változtatásával fejezik ki (ilyen nyelv pl. az angol vagy a latin). Ezzel ismét kicsit rövidebbé vált a lehetséges nyelvek sora.

A végső megfejtés - Michael Ventris és John Chadwick

A végső megfejtés Michael Ventris és John Chadwick nevéhez fűződik. Ventris folytatta (a fiatalon elhunyt) Kober munkáját és sikerült megfeleltetnie a szótagjeleket a megfelelős szótagoknak. Chadwick pedig az ógörög nyelv alapos ismerőjeként segített bebizonyítani neki, hogy az írás görög nyelvű.

De hogyan jutott eszükbe, hogy görögül szól az írás? Ventris-ék idejében már nemcsak Krétáról, hanem a görög szárazföld számos pontjáról kerültek elő lineáris B írással ellátott táblák, amik utaltak a szárazfölddel való kapcsolatra.

Korábban úgy hitték, hogy csak a mykénéi kultúra után hódították meg a görögök a szárazföldet és Krétát - ez azonban megdőlt. Ventris másik segítsége a ciprusi ékírás volt, melynek néhány jele nagy hasonlóságot mutatott a lineáris B egyes elemeivel és szintén görög nyelven íródott.

Így végül fél évszázad és több remek tudós közreműködésével sikerült megfejteni a lineáris B írást. Elődje, a lineáris A azonban továbbra is megfejtésre vár :)

Michael Ventris

Michael Ventris [Forrás: itt]

John Chadwick

John Chadwick [Forrás: itt]

Felhasznált forrás és olvasnivaló:

  • Chadwick, John: A lineáris B megfejtése. Budapest 1980. (Fordította Zsolt Angéla)


Ha tetszett a fenti poszt, akkor kukkantsd meg ezeket is:

Previous
Previous

A dendrokronológia, avagy hogyan árulják el a fák a leletek korát

Next
Next

Iseum Savariense, egy egyiptomi istennő szentélye Pannoniában | PROGRAMAJÁNLÓ